Σελίδες

Αρθρογράφοι / Κατηγορίες

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στέλνοντας e-mail στο bloggaro@gmail.com

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

[MMA] George Saint-Pierre Vs Anderson Silva στα χαρτιά. by G.S.P. [M.M.A.]

Έχοντας όλοι μας ακούσει πολλά για το συγκεκριμένο super fight τον τελευταίο χρόνο και περιμένοντας τα επικείμενα fights τους στα UFC 134 και 137, λέω να προσπαθήσω να κάνω σήμερα ένα fantasy match-up, συγκρίνοντας τους δύο καλύτερους fighters στον κόσμο σήμερα.

Ρίχνοντας μια ματιά στο nickname μου, θα δείτε ότι ο GSP είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου fighters (ο 2ος κατά σειρά μετά τον Griffin), αλλά έβαλα τα δυνατά μου ώστε να είμαι τελείως αντικειμενικός, ώστε να έχει και κάποια αξία το άρθρο μου.








Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι με το μέρος της προοπτικής ότι το fight δε θα γίνει, πράγμα το οποίο είναι απόλυτα λογικό και δίκαιο κατά την γνώμη μου, εφόσον τους συγκεκριμένους fighters δεν τους χωρίζει απλά μια κατηγορία. Ο George St-Pierre είναι ο ορισμός του welterweight fighter. Υπάρχουν 3 κατηγορίες από fighters όσον αφορά το βάρος:
(1) Είναι οι fighters που αγωνίζονται σε μια κατηγορία, αλλά το physique τους, τους επιτρέπει (ή δείχνει ότι μπορούν) να αγωνίστουν και σε κάποια άλλη (προς τα πάνω ή προς τα κάτω). Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Franklin, Couture, Penn, κ.τ.λ..
(2) Είναι fighters που ανήκουν αποκλειστικά σε μια κατηγορία. Π.χ. Lesnar, κ.τ.λ..
(3) Είναι και ο Kenny Florian που αγωνίζεται και στις 8 κατηγορίες....! :Ρ


Ο GSP λοιπόν, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Είναι καθαρός welterweight, με 1.78 ύψος και σωστό cut, χωρίς να χάνει τα τρελά κιλά. Ο Anderson Silva, ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Ο άνθρωπος είναι 1.88 και χάνει πάρα πολλά κιλά στο cut του. Αν δεν υπήρχαν οι Little Nog και ο Machida στην Light HW κατηγορία, εκεί θα ήταν το σπίτι του, γιατί εκεί ανήκει το frame του σαν αθλητής. Πολύ λογικό λοιπόν, το fight αυτό να μην γίνει λόγω της μεγάλης σωματικής διαφοράς...


Παρόλα αυτά! Εγώ θα προσπαθήσω να κάνω μια σύγκριση, αν αυτή είναι δυνατή. Οι αναγνώστες του blog μας μίλησαν. Με 7-3 θεωρούν τον Silva ως τον καλύτερο fighter στον κόσμο σήμερα. Ας δούμε τι θα πει και η σύγκριση τώρα...


1. Ρεκόρ (Νίκες-Ήττες)
Τα ρεκόρ των Silva (αριστερά) και GSP (δεξιά).
Αδιαμφισβήτητα και οι δυο έχουν απίστευτο ρεκόρ. Ο Βραζιλιάνος μετρά ένα 30-4 και Καναδός ένα 22-2. Υπάρχουν τώρα 3 επιπλέον παράμετροι...
(α) Θέαμα αποτελέσματος
Εδώ σίγουρα ο Silva έχει το προβάδισμα. Πολλά περισσότερα εντυπωσικά stoppages από τον GSP, με highlight της καριέρας του να είναι το front kick KO απέναντι στον Vitor Belfort. Άλλωστε είναι ένα θέμα στο οποίο ο GSP έχει δεχθεί έντονη κριτική τώρα τελευταία.
Νικητής: Anderson Silva.
(β) Ποιότητα αντιπάλων
GSP Vs Jon Fitch
Πιστεύω ότι το προβάδισμα εδώ πάει στον St-Pierre. Μετράει σημαντικές επί ονόματα όπως αυτά των Matt Hughes (x2), BJ Penn (x2), Jon Fitch, Jake Shields και Sean Sherk κυρίως, καθώς και επί των (πιο δεύτερων ονομάτων) Matt Serra, Josh Koscheck, Frank Trigg, Jason Miller, Thiago Alves, Dan Hardy και Karo Parisyan. Οι ήττες του τώρα είναι και οι δυο για title fight (Hughes και Serra). Τέλος μετράει τα 18 από τα 24 fights του στο UFC.
Τώρα για τον Anderson Silva, τα μεγαλύτερα ονόματα που έχει κερδίσει είναι οι Vitor Belfort, Dan Henderson, Forrest Griffin και Rich Franklin2) (οι δύο τελευταίοι ίσως να μην ανήκουν κιόλας και στην top elite) κυρίως, και δευτερευόντως έχει και σημαντικές νίκες επί ονόματα όπως Demian Maia, Chael Sonnen, Nate Marquardt, Chris Leben και Carlos Newton. Μετράει ήττες επί των Okami (αδίκως για την γνώμη μου), Chonan, Takase και Azeredo. Τέλος μετράει τα 13 από τα 34 fights του στο UFC.
Νικητής: George Saint Pierre.

(γ) Κυριαρχία επί αντιπάλων
Anderson Silva Vs Chael Sonnen
Εδώ είναι λίγο αμφίρροπα τα πράγματα... Είναι το τι μετράει στον καθένα περισσότερο. 
Ο GSP αν εξαιρέσεις τα 2 fights του που έχασε και το Split DEC με τον Penn, λίγο πολύ δεν έχει χάσει ούτε ένα γύρο στο UFC!!! Πράγμα αξιοθαύμαστο. Μπορεί να μην τελειώνει τα fights του με την συχνότητα που τα τελειώνει ο Silva, αλλά κυριαρχεί και διαλύει τη θέληση κάθε αντιπάλου που έχει βρεθεί μπροστά του.
Ο Silva από την άλλη, αν εξαιρέσεις τα fights που διέλυσε τον αντίπαλό του πανεύκολα συνάντησε προβλήματα απέναντι στο Maia (2 τελευταίοι γύροι) και κυρίως στον Sonnen, ο οποίος αν είχε έστω και κάποια στοιχειώδη γνώση BJJ στην άμυνά του που απαιτείται σε αυτό το επίπεδο, θα είχε κερδίσει τον Silva και μάλιστα με κάποιο σκορ που μπορεί να πήγαινε και στο 50-43. Σκεπτόμενος ότι ο GSP είναι πασπαρτού κανονικό και ότι σίγουρα μπορεί να κάνει και ο ίδιος ότι έκανε ο Sonnen, το θεωρώ νικητή εδώ.
Νικητής: George Saint Pierre.


2. Skills
Θα εστιάσουμε τώρα στις ικανότητες των δύο αυτών fighters. Επειδή οι τομείς είναι πάρα πολλοί, θα μείνουμε μόνο στους πιο σημαντικούς.
(α) Striking
Ο Silva βγάζει ΚΟ τον Belfort στο UFC 126.
Πιστεύω ότι αν και το striking του George Saint-Pierre είναι εξαιρετικό, έχοντας μαύρη ζώνη με 3 νταν στο Kyokushin, ο Βραζιλιάνος υπερτερεί σε αυτόν τον τομέα. Μαύρη ζώνη στο Taekwondo και κίτρινη στο Capoeira (χωρίς να έχει και τρελή σημασία το δεύτερο), στα χαρτιά φαίνεται ίδιας αξίας με τον Καναδό. Όμως το άκρως εξελιγμένο, απρόβλεπτο και δημιουργικό του Muay Thai κάνει πιστεύω τη διαφορά. Κλωτσιές, γόνατα, αγκώνες και γροθιές, είτε στο stand up είτε στο clinch, όλες πάντα συνδιασμένες στο έπακρον, καθώς και όλα αυτά τα ΚΟ του, τον κάνουν νικητή στην πρώτη υποκατηγορία.
Νικητής: Anderson Silva.

(β) Wrestling
Άριστο double leg takedown του GSP στον Alves.
Εδώ νομίζω ότι δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης. Όχι μόνο ο GSP θεωρείται ο καλύτερος MMA wrestler σήμερα (αλλά ίσως και όλων των εποχών), αλλά και ο Silva έχει τον συγκεκριμένο τομέα ως την Αχίλλειο πτέρνα του. Ο GSP, δεν είναι άριστος μόνο επιθετικά με το wrestling του, αλλά και αμυντικά, πράγμα που τον κάνει να πηγαίνει το fight αποκλειστικά όπου το επιθυμεί ο ίδιος. Από την άλλη, όπως έδειξε και ο Sonnen, ο τρόπος να κερδίσεις τον Silva, είναι αυτός. Να επιτεθείς στο αδύνατο σημείο του, στο wrestling.
Νικητής: George Saint Pierre.



(γ) Ground game
GSP armbars Hughes.
Άλλος ένας τομέας όπου τα πράγματα είναι δύσκολα. Ίσως αν συγκαταλέγαμε στον τομέα αυτό μόνο το submission game, να ήταν ακόμα πιο αμφίρροπα, αλλά όταν σκεφτούμε ότι δεν κάνουμε BJJ, αλλά MMA, θα διαπιστώσουμε ότι το ground and pound του GSP, παίζει καταλυτικό ρόλο...
Στο submission game, ο Silva πιστεύω υπερτερεί του GSP στο όταν βρίσκεσαι εσύ από κάτω, ενώ στο από πάνω τα πράγματα είναι αντίθετα.
GSP grounds and pounds Penn.
Τη διαφορά όπως είπα και πιο πριν την κάνει το ground and pound. Το θέαμα στο fight GSP Vs Penn 2 ήταν άκρως τρομακτικό για τους fans του BJ, όπου ο GSP έκανε αυτό που είπα παραπάνω. Μπορεί να μην τελείωσε το fight του, αλλά διέλυσε τη θέληση και την ελπίδα του καλύτερου lightweight fighter όλων των εποχών...
Νικητής: George Saint Pierre.




3. Τίτλοι και κατορθώματα

Anderson Silva:
- Shooto Middleweight Champion
- Cage Rage Middleweight Champion
- UFC Middleweight Champion (def. 8 φορές)
- 3 Fights of the Night
- 3 KOs of the Night
- 2 SUBs of the Night
- 2010 fight of the year (MMA Live, World MMA Awards)

George St-Pierre
- TKO Welterweight Champion
- UFC Interim Welterweight Champion
- UFC Welterweight Champion (x2, def. 6 φορές)
- 2 Fights of the Night
- 1 SUB of the Night
- 2008, 2009, 2010 Canadian Athlete of the year (Rogers Sportsnet)
- 2008, 2009, 2010 Most Outstanding fighter (Wrestling Observer)
- 2009 Fighter of the year (MMAPayout, World MMA Awards, Sports Illustrated, MMAJunkie, Inside MMA)

Τα συμπεράσματα δικά σας... Εγώ θα το πω DRAW.


4. Εμπορευσιμότητα
Κι εδώ θα έχουμε δύο υποκατηγορίες...

(α) PPV buys
Στα πρώτα 20 UFC buyrates, το όνομα του GSP εμφανίζεται στο main event 7 φορές, ενώ του Silva 3.

(b) PPV attendance
Στα πρώτα 20, το όνομα του GSP εμφανίζεται στο main event 4 φορές, ενώ του Silva και αυτού 4.

Πιστεύω ότι ο GSP, έστω και λίγο υπερτερεί και εδώ, κυρίως λόγω του χαρακτήρα του ως το καλό παιδί, σε αντίθεση με τον Silva, ο οποίος έχει δημιουργήσει ορισμένες αντιπάθειες με την συμεπριφορά του... ¨Ομως, δεν αποτελεί κριτήριο για το ποιος είναι καλύτερος, άρα
Νικητής: NO CONTEST.


5. Μέλλον στο άθλημα
Ο GSP βρίσκεται στην ηλικία στην οποία έκανε περίπου το ντεμπούτο του ο Anderson Silva στο UFC. Ο Βραζιλιάνος διανύει το 36ο έτος της ηλικίας του και έχει αρχίσει σιγά σιγά να σκέφτεται το "μετά". Ο Καναδός μόλις έκλεισε τα 30 και έχει σίγουρα μπροστά του άλλα 4-5 τουλάχιστον χρόνια στο MMA.
Μιας και όμως και το συγκεκριμένο επίσης δεν αποτελεί κριτήριο για το ποιος είναι καλύτερος, 
Νικητής: NO CONTEST.


6. Ανάλυση του fight
Πιστεύω ότι θα είχαμε το χιλιοειπωμένο σενάριο. Σε ένα σύμπαν όπου το μεγαλύτερο frame του Anderson δεν θα είχε τόση μεγάλη σημασία, πιστεύω ότι το plan του GSP θα ήταν να κατεβάσει κάτω τον Anderson Silva και να προσπαθήσει με ground and pound να τον τελειώσει ή να πάρει τη DEC μετά από 5 γύρους. Ο Silva τώρα από τη μεριά του, θα ήθελε να κρατάει τον St-Pierre με το καλό striking μακριά ώστε να μη μπορεί ο δεύτερος να πάει για το takedown, αποφεύγοντας παράλληλα αυτά τα flashy kicks, τα οποία αν δεν πετύχουν τον σχόχο τους, ένας wrestler του επιπέδου GSP, θα τα χρησιμοποιήσει ώστε να προβεί σε κάποιο takedown. Νομίζω ότι το σενάριο θα ήταν παρόμοιο με το Silva Vs Sonnen, με τη διαφορά όμως ότι ο GSP θα πρόσεχε να μην πιαστεί από κάποιο SUB που θα έρχεται από κάτω, και θα έπαιρνε την Unanimous DEC μετά από 5 γύρους.
Νικητής: George Saint Pierre via DEC.


7. Επίλογος
Το συγκεκριμένο αποτελεί ένα θέμα το οποίο δεν έχει απάντηση και μάλλον και δε θα αποκτήσει κιόλας, διότι το συγκεκριμένο super fight κατά πάσα πιθανότητα δε θα γίνει ποτέ, ενώ και αν γίνει πιστεύω ότι δε θα είναι και δίκαιο match up. Δε θα είναι και σαν το Penn Vs Machida που είχε γίνει, αλλά θα είναι εκεί κοντά στη σωματική διαφορά, όπου είχαμε την ίδια διαφορά ύψους (10 πόντων).
Για την κουβέντα τώρα, το ποιος είναι ο καλύτερος fighter, είναι τελείως υποκειμενικό και εξαρτάται από το τι εκτιμάει σε έναν fighter o καθείς περισσότερο.
(α) Αν πιστεύεις ότι ο fighter πρέπει να τελειώνει πάντα τα fights του και με εντυπωσιακό τρόπο, τότε ο άνθρωπός σου είναι ο Silva.
(β) Αν πιστεύείς ότι ο fighter πρέπει να κυριαρχεί αναξαρτήτως τρόπου επί του αντιπάλου σε όλη τη διάρκεια του fight, τότε πας με τον GSP...


Αυτά από εμένα φίλοι μου. Ελπίζω και ανυπομονώ πραγματικά να διαβάσω και τις δικές σας απόψεις. Θα ήθελα να γράφατε ο καθένας σας ποιος πιστεύετε ότι είναι ο καλύτερος εκ των δύο και σε 2 γραμμούλες και το γιατί... Είναι ένα από τα θέματα που πραγματικά θα ήθελα να δω τη γνώμη των αναγνωστών ιδιαιτέρως!!!

Ως την επόμενη φορά (Πέμπτη - Παρασκευή υπολογίστε)... "Never leave it to the judges!"
 


--> G.S.P. <--

______________________________________

6 σχόλια:

  1. Πολύ καλό άρθρο και πολύ αναλυτικό.

    Εγώ, ίσως λίγο υποκειμενικός, λόγω του οτι δίνω βάρος στο θέαμα θα εστιάσω στα παρακάτω :

    Anderson Silva:
    - 3 Fights of the Night
    - 3 KOs of the Night
    - 2 SUBs of the Night
    - 2010 fight of the year

    GSP:
    - 2 Fights of the Night
    - 1 SUB of the Night

    Καταλαβαίνω οτι το άθλημα έχει εξελιχθεί, και τώρα πια η τακτική έχει τον κύριο λόγο σε σχέση με την φαντασία, αλλά θέλω να βλέπω αγώνες που μου αφήνουν κάτι. Και βέβαια δε μπορεί αυτό να γίνεται πάντα (βλ. Silva vs Leites & Silva vs Maia) αλλά συνήθως ο Anderson εντυπωσιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου φίλε John και ευχαριστώ για το comment σου :)

    Όπως το έγραψα, αν είσαι άνθρωπος που πιστεύει ότι καλύτερος fighter είναι αυτός που καθαρίζει τους αντιπάλους του στον 1ο γύρο και εντυπωσιακά, πας με τον Silva.

    Χωρίς να θέλω να σου αλλάξω γνώμη, έτσι απλά κουβέντα να γίνεται, από τα 13 fights του στο UFC, τα 6 από αυτά, οι αντίπαλοί του δεν υπάρχουν πλέον στο promotion (Lutter, Marquardt, Henderson, Irvin, Cote, Leites). Το 50% σχεδόν δεν αγωνίζονται στο UFC... Όλοι τους (εκτός του Irvin) αγωνίστηκαν για τον τίτλο του Silva.

    Ο GSP, στα 18 fights του, 3 αντιπάλοι του (Parisyan, Hieron, Trigg) δεν υπάρχουν πλέον στο UFC. Ούτε το 18% δηλαδή και κανείς από αυτούς για τίτλο...

    Αυτό που θέλω να πω είναι, ότι το επίπεδο ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει ο GSP είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, ενώ ο Silva είναι πιθανώς στην πιο εύκολη (άντε στη 2η πιο εύκολη) από τις 5 divisions.



    --> G.S.P. <--
    4-SportsAction M.M.A. Team

    http://4sportsaction.blogspot.com
    -> Άρθρα, δημοσκοπήσεις, απόψεις και προβλέψεις για M.M.A..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΜΕΤΑΞΥ 2 ΜΑΧΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΣΙΛΒΑ !
    παραφραση ενος ρητου που εχει πει ο γκαρι λινεκερ στο μουντιαλ του '86.
    φυσικα σιλβα ! γιατι ειναι ενας απο τους λογους που μας αρεσει το αθλημα κ γιατι ειναι απο αλλο πλανητη βλεπει τις κινησεις των αλλων σε αργη κινηση, σαν τον σπαιντερμαν δλδ.
    βεβαιως και μου αρεσει κ ο συνονοματος σου που ειναι πολυ αθλητικος (θυμιζει 10θλητη).
    οπως βλεπεις κ παλι δεν με επηρεαζει η στατιστικη αλλα η καθαρη ματια!
    το αρθρο σου ειναι πολυ καλο, μου αρεσε συνεχισε ετσι με τετοια κουιζ.
    κουβανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να'σαι καλά φίλε Κουβανέ για τα καλά σου λόγια :)

    Κι εγώ όπως τα λες... Αν και πιστεύω ότι κατά πάσα πιθανότητα ο GSP θα κέρδιζε τον Silva, καθώς και οι περισσότερες στατιστικές είναι με το μέρος του, και εγώ στο Poll που είχε γίνει πριν λίγες μέρες είχα ψηφίσει Silva, διότι είναι αυτό που σου αφήνουν όλα (σχεδόν) τα fights του Βραζιλιάνου, το εντυπωσιακό.

    Θέτω όμως και πάλι το ίδιο ερώτημα, το οποίο είναι το στοιχείο του ανταγωνισμού στην κάθε κατηγορία...


    Υ.Γ.: Θα κάνω ό,τι μπορώ για να συνεχίσω τα ενδιαφέροντα άρθρα :)
    Μπορείτε βέβαια κι εσείς οι αναγνώστες, να δίνετε προτάσεις, για κάτι το οποίο θα θέλατε να διαβάσετε :)



    --> G.S.P. <--
    4-SportsAction M.M.A. Team

    http://4sportsaction.blogspot.com
    -> Άρθρα, δημοσκοπήσεις, απόψεις και προβλέψεις για M.M.A..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. GSP κατ'εμέ.Ακριβώς γιατί έχει κερδίσει σχεδόν όλους τους γύρους που έχει παίξει.Πιο ολοκληρωμένος fighter από τον Silva,ο οποίος βεβαίως είναι επίσης εκπληκτικός.

    G_mos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ φίλε G_mos ότι ο GSP είναι πιο ολοκληρωμένος... Αν και ψήφισα Silva κι εγώ στο poll, μετά που έκανα το άρθρο αυτό, τείνω κι εγώ προς τον GSP, για τον λόγο που λες κι εσύ...




    --> G.S.P. <--
    4-SportsAction M.M.A. Team

    http://4sportsaction.blogspot.com
    -> Άρθρα, δημοσκοπήσεις, απόψεις και προβλέψεις για M.M.A..

    ΑπάντησηΔιαγραφή