Σελίδες

Αρθρογράφοι / Κατηγορίες

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στέλνοντας e-mail στο bloggaro@gmail.com

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

[MMA] Όποιος χάνει στα χαρτιά, κερδίζει στην αγάπη. => Όποιος χάνει στο TUF, κερδίζει στο UFC;;; by G.S.P. [M.M.A.]

Καλησπέρα φίλοι και φίλες...!! Το UFC διοργανώνει πάντα καλά events... Συνήθως 2 το μήνα. Αλλά που και που διοργανώνει και κάποια πάααρα πολύ καλά events... Όταν λοιπόν έχει στον ορίζοντα ένα τέτοιο τεράστιας σημασίας event, συνήθως δεν υπάρχει τίποτα για 1 μήνα πριν. Έτσι είναι και το UFC 129: Saint-Pierre Vs Shields, όπου θα δούμε πολλά μεγάλα ονόματα (εκ των οποίων κάποια είναι τα George Saint-Pierre, Jake Shields, Jose Aldo, Lyoto Machida, Randy Couture, Ben Henderson, Mark Hominick) σε ένα event που έχει κάνει ήδη το record στο Gate (55.000). Πράγμα που σημαίνει τελοσπάντων ότι ο Απρίλιος είναι ένας μήνας ξηρασίας... Γι'αυτό το λόγο θα αρχίσω μια σειρά από ενδιαφέροντα topics ώστε να κρατήσουμε μια επαφή με το άθλημα.
Έβλεπα λοιπόν σήμερα το TUF SE13EP03, όπου έγινε ένα πολύ καλό fight, όπου άλλαξε και πάλι η σειρά των picks και λέω ας κάνω ένα topic για το TUF. Όλοι έχουμε ακούσει το ρητό "Όποιος χάνει στα χαρτιά, κερδίζει στην αγάπη...". Για να δούμε λοιπόν, ισχύει και το ρητό "Όποιος coach χάνει στο TUF,
κερδίζει στο UFC...";


Θα πάρουμε οπότε και τις 12 πρώτες seasons του The Ultimate Fighter και θα δούμε σε κάθε μία ποια ομάδα βγήκε νικήτρια (άρα και ποιος coach) και ποιος ήταν αυτός που κέρδισε το Coach vs Coach fight έπειτα.  
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ SPOILERS ΓΙΑ ΤΙΣ SEASONS.


The Ultimate Fighter 1: Chuck Liddell Vs Randy Couture
Πρώτο TUF και ποιοι άλλοι θα ήταν ιδανικότεροι για coaches από τους legends Chuck Liddell και Randy Couture; Η 1η season περιελάμβανε Light Heavyweights και Middleweights. Τα χρωματάκια ήταν γαλάζιο για την Team Liddell και πράσινο για την Team Couture. Στο τελικό βρέθηκαν τα match-ups Diego Sanchez Vs Kenny Florian από το Middleweight Bracket και Forrest Griffin Vs Stephan Bonnar από το Light Heavyweight Bracket. Οι τελικοί νικητές ήταν και οι δυο από την Team Liddell (Diego Sanchez και Forrest Griffin). Χαρακτηριστικό πάντως του show είναι ότι μόνο 2 από τους 4 finalists (οι δύο Light Heavyweights) συνεχίζουν να αγωνίζονται στο συγκεκριμένο weight. Ο Diego Sanchez αφού συμμετείχε για καιρό στη lightweight, τώρα είναι στη welterweight κατηγορία. Ο Kenny Florian, αφού συμμετείχε στη lightweight, τώρα συμμετέχει στη featherweight!! Οι δύο coaches συναντήθηκαν στο UFC 52: Couture Vs Liddell 2 όπου νικητής ήταν ο Chuck Liddell με ΚΟ.
Νικητής στο TUF: Chuck Liddell
Νικητής στο fight τους: Chuck Liddell
Σημαντικοί fighters της 1ης season: Forrest Griffin (former UFC Light Heavyweight Champion), Stephan Bonnar, Mike Swick, Josh Koscheck, Diego Sanchez, Kenny Florian, Nathan Quarry, Chris Leben.



The Ultimate Fighter 2: Matt Hughes Vs Rich Franklin
Η επιτυχία του Original Ultimate Fighter οδήγησε στην ανανέωση του show. Η 2η season στηρίχτηκε στα πρότυπα της 1ης και συμπεριλάμβανε Welterweights και Light Heavyweights. Οι δύο coaches ήταν για άλλη μια φορά δύο θρύλοι του M.M.A., ο Matt Hughes (με γαλάζιο χρώμα) και ο Rich Franklin (με πράσινο χρώμα). Στο τελικό του Welterweight Bracket βρέθηκαν οι Joe Stevenson και Luke Cummo, ενώ από Light Heavyweight Bracket είχαμε το fight Rashad Evans Vs Brad Imes. Οι νικητές ήταν οι Joe Stevenson και Rashad Evans. Οι δύο coaches δεν ήταν να αγωνιστούν σε fight μεταξύ τους.
Νικητής στο TUF: Ισοπαλία, αν και μπορούμε να πούμε ότι Team Hughes ξεχώρισε διότι είχε τους 3 από τους 4 fighters στους τελικούς.
Σημαντικοί fighters της 2ης season: Joe Stevenson, Markus Davis, Melvin Guillard, Keith Jardine, Rashad Evans (former UFC Light Heavyweight Champion). 



The Ultimate Fighter 3: Tito Ortiz Vs Ken Shamrock
Η 3η season ήταν η πρώτη season, της οποίας οι δύο coaches ήταν μεγάλοι rivals. Από τη μία είχαμε την Team Ortiz και από την άλλη είχαμε την Team Shamrock (καθόλου χρώματα). Αυτή η season είχε για fighters Middleweights και Light Heavyweights. Στους δύο τελικούς είχαμε το fight Kendall Grove (Team Ortiz) Vs Ed Herman (Team Shamrock) από το Middleweight Bracket και το fight Josh Haynes (Team Ortiz) Vs Michael Bisping (Team Ortiz) από το Light Heavyweight Bracket. Οι νικητές ήταν οι Kendall Grove και Michael Bisping. Οι δύο rivals συναντήθηκαν στο UFC 61: Better Rivals, όπου νικητής ήταν ο Tito Ortiz με ΤΚΟ.
Νικητής στο TUF: Tito Ortiz
Νικητής στο fight τους: Tito Ortiz
Σημαντικοί fighters της 3ης season: Kendall Grove, Ed Herman, Michael Bisping, Matt Hamill.





The Ultimate Fighter 4: The Comeback
H 4η season του reality show ήταν εντελώς διαφορετική. Δεν είχαμε coaches και δεν είχαμε ούτε άπειρους νέους fighters με τη φιλοδοξία να αγωνιστούν στο UFC. Το TUF 4 συμπεριλάμβανε Welterweights και Middleweights fighters που είχανε αγωνιστεί στο παρελθόν στο UFC και τώρα έπαιρναν μια δεύτερη ευκαιρία. Μάλιστα, οι νικητές αυτήν τη φορά, δεν εξασφάλιζαν συμβόλαιο με το UFC, αλλά έπαιρναν ένα UFC Title-Shot σε όποια κατηγορία επιθυμούσαν. Οι fighters χωρίστηκαν στην τύχη και κάθε ομάδα ονομάστηκε από μόνη της. Έτσι, είχαμε την Team No Love (με το μπλε χρώμα) και την Team Mojo (με το γκρι). Στους τελικούς είχαμε τα fights Matt Serra Vs Chris Lytle και Travis Lutter Vs Patrick Cote. Νικητές τελικά ήταν οι Matt Serra και Patrick Cote. Γενικά η Team Mojo κυριάρχησε στο show, έχοντας 7 από τους 8 fighters στα semi-finals.
Νικητής στο TUF: Team Mojo
Σημαντικοί fighters της 4ης season: Jorge Rivera, Rich Clementi, Patrick Cote, Chris Lytle, Matt Serra (former UFC Welterweight Champion).



The Ultimate Fighter 5: BJ Penn Vs Jens Pulver
Η επόμενη season μετά την 3η που είχε rivalry μεταξύ των coaches, ήταν η συγκεκριμένη. Από τη μία είχαμε την Team Pulver (με κίτρινο χρώμα) και από την άλλη είχαμε την Team Penn (με μπλε χρώμα). Η season αυτή ήταν η πρώτη που συμπεριλάμβανε μόνο μια weight class, την lightweight. Στον τελικό είχαμε το fight Manny Gamburyan Vs Nate Diaz. Ο νικητής τελικά ήταν ο Nate Diaz. Οι δύο coaches συναντήθηκαν την ίδια μέρα, στο UFC: The Ultimate Finale 5, όπου ο BJ Penn ανακυρήχθηκε νικητής με SUB.
Νικητής στο TUF: Jens Pulver
Νικητής στο fight τους: BJ Penn
Σημαντικοί fighters της 5ης season: Gray Maynard, Matt Wiman, Joe Lauzon, Nate Diaz, Manny Gamburyan, Cole Miller.


The Ultimate Fighter 6: Matt Serra Vs Matt Hughes
Η 6η season περιήχε πάλι μία μόνο κατηγορία. Αυτήν τη φορά ήταν η Welterweight. Οι δύο ομάδες ήταν η Team Serra (με το μπλε χρώμα) και η άλλη ήταν η Team Hughes (με το γκρι χρώμα). Ο Matt Serra ήταν ο πρώτος TUF Contestant που έγινε coach στο TUF. Στον τελικό έφτασαν οι Mac Danzig και TommySpeer. Νικητής αναδείχθηκε ο Mac Danzig. Οι δυο coaches συναντήθηκαν (με μεγάλη καθυστέρηση) στο UFC 98: Evans Vs Machida, όπου νικητής ο Matt Hughes με DEC.
Νικητής στο TUF: Matt Hughes
Νικητής στο fight τους: Matt Hughes
Σημαντικοί fighters της 6ης season: Mac Danzig, Ben Shaunders, George Sotiropoulos.


The Ultimate Fighter 7: Quinton Jackson Vs Forrest Griffin
Για τρίτη συνεχόμενη φορά, το TUF περιελάμβανε fighters μόνο από ένα weight class. Τώρα ήταν Middleweights. Οι δύο coaches ήταν ο UFC Light Heavyweight Champion, Quinton Jackson (με το μπλε χρώμα) και ο challenger του, Forrest Griffin (με το καφέ χρώμα). Στον τελικό είχαμε το fight CB Dollaway Vs Amir Sadollah. Ο νικητής ήταν ο Amir Sadollah. Οι δύο coaches συναντήθηκαν στο UFC 86: Jackson Vs Griffin, όπου ο Forrest Griffin έγινε ο νέος UFC Light Heavyweight Champion με DEC στο Fight Of The Year 2008.
Νικητής στο TUF: Forrest Griffin
Νικητής στο fight τους: Forrest Griffin
Σημαντικοί fighters της 7ης season: CB Dollaway, Matthew Riddle, Gerald Harris, Tim Credeur, Amir Sadollah, Matt Brown.


The Ultimate Fighter 8: Antonio Rodrigo Nogueira Vs Frank Mir
Η 8η season έφερε πάλι τα δύο διαφορετικά weight class brackets. Αυτό που παιζόταν για τους coaches ήταν το ποιος θα ήταν ο No. 1 Contender για το UFC Heavyweight Championship που κατείχε ο Brock Lesnar. Οι δύο υποψήφιοι λοιπόν ήταν οι Big Nog (με κόκκινο χρώμα) και Frank Mir (με μπλε χρώμα). Η season είχε Lightweights και Light Heavyweights. Στο τελικό από το Lightweight Bracket είχαμε το fight Efain Escudero Vs Phillipe Nover, ενώ το Vinny Magalhaes Vs Ryan Bader από το Light Heavyweight Bracket. Νικητές ήταν οι Efrain Escudero και Ryan Bader. Παρόλα αυτά, ο Mir κέρδισε τον Nogueira στο UFC 92: The Ultimate 2008.
Νικητής στο TUF: Antonio Rodrigo Nogueira
Νικητής στο fight τους: Frank Mir
Σημαντικοί fighters της 8ης season: Efrain Escudero, Ryan Bader, Kyle Kingsbury, George Roop, Tom Lawlor, Krzysztof Soszynski.


The Ultimate Fighter 9: Michael Bisping Vs Dan Henderson
Η 9η season ήταν άκρως πρωτοποριακή!!! Το θέμα της ήταν Ηνωμένο Βασίλειο Vs Ηνωμένες Πολιτείες! Από τη μία είχαμε τον Michael Bisping ως προπονητή του U.K. και από την άλλην τον Den Henderson για τις U.S.. Αυτήν τη φορά είχαμε Lightweights και Welterweights. Στον τελικό του Lightweight Bracket είχαμε τους Andre Winner (U.K.) και Ross Pearson (U.K.) ενώ στον τελικό του Welterweight Bracket είχαμε τους DaMarques Johnson (U.S.) και James Wilks (U.K.). Οι δύο νικητές ήταν οι Ross Pearson και James Wilks. Οι δύο coaches συναντήθηκαν στο UFC 100 με τον Dan Henderson να βγάζει ΚΟ τον Michael Bisping.
Νικητής στο TUF: Michael Bisping
Νικητής στο fight τους: Dan Henderson
Σημαντικοί fighters της 9ης season: DaMarques Johnson, Ross Pearson, Andre Winner, Nick Osipczak, James Wilks, Andre Winner.


The Ultimate Fighter 10: Rashad Evans Vs Quinton Jackson
Προσωπικά μία από τις πιο αγαπημένες μου seasons (η 3η μετά τις 12η και 7η). Μόνο Heavyweights οι συμμετέχοντες και με coaches δύο μεγάλους rivals, τους Rashad Evans (με κίτρινο χρωματάκι) και Quinton Jackson (με το γκρι) να μάχονται στο show πριν αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον (με μεγάλη καθυστέρηση) στο UFC 114: Rampage Vs Evans για το #1 Contender για το UFC Light Heavyweight Championship, όπου ο Evans βγήκε νικητής με DEC. Στον τελικό του show είχαμε τους Roy Nelson και Brendan Shaub. Νικητής ήταν ο Roy Nelson, το μεγάλο φαβορί κατά τη γνώμη από την αρχή του show που κέρδισε κυριαρχόντας τους αντιπάλους του (3 ΚΟ/ΤΚΟ και 1 DEC). Γενικά η Team Evans κυριάρχησε στο show έχοντας 7 από τους 8 fighters στα semi-finals.
Νικητής στο TUF: Rashad Evans
Νικητής στο fight τους: Rashad Evans
Σημαντικοί fighters της 10ης season: Brendan Shaub, Justin Wren, Jon Madsen, Roy Nelson, Matt Mitrione, Kimbo Slice, West Sims.


The Ultimate Fighter 11: Tito Ortiz (Rich Franklin) Vs Chuck Liddell
Μία αρκετά ενδιαφέρουσα season που στο τέλος της δεν είχαμε τελικά το προγραμματισμένο fight μεταξύ των coaches. Για άλλη μια φορά, μόνο μία weight class, Welterweights. Αντιμέτωπες οι Team Ortiz (κόκκινο χρώμα) και Team Liddell (μπλε χρώμα). Λίγο πριν τον τελικό, ο Ortiz λέει στον Dana White ότι πρέπει να κάνει εγχείρηση και ο Dana White τον αντικαθιστά με τον Rich Franklin. Στον τελικό έχουμε το fight Court McGee Vs Kris McCray. Νικητής τελικά αναδείχθηκε ο Court McGee. Οι δύο πλέον coaches συναντήθηκαν στο UFC 115: Franklin Vs Liddell, όπου ο Franklin έβγαλε ΚΟ τον Chuck Liddell στο τελευταίο fight της μεγάλης καριέρας του δεύτερου.
Νικητής στο TUF: Chuck Liddell
Νικητής στο fight τους: Rich Franklin
Σημαντικοί fighters της 11ης season: Kyle Noke, Court McGee, Brad Tavares, Nick Ring, Chris Camozzi,



The Ultimate Fighter 12: George Saint-Pierre Vs Josh Koscheck
Στις φωτογραφίες συνήθως βάζουν τα μεγάλα φαβορί μπροστά μπροστά ώστε να φαίνονται. Στη διπλανή φωτογραφία, ο νικητής τελικά του show, μόνο μπροστά μπροστά δεν είναι! Στη 12η και πιο αγαπημένη μου season από όλες, οι δύο coaches ήταν ο UFC Welterweight Champion, George Saint-Pierre (με το κόκκινο χρώμα) και ο Challenger του, Josh Koscheck (με το κίτρινο χρώμα). Για 3η συνεχόμενη season είχαμε μόνο μία weight class, Lightweights. Στον τελικό έφτασαν οι Michael Johnson και Jonathan Brookins. Νικητής αναδείχθηκε ο Jonathan Brookins. Οι δύο coaches συναντήθηκαν στο UFC 124: Saint-Pierre Vs Koscheck 2, με τον G.S.P. να κερδίζει με UD.
Νικητής στο TUF: George Saint-Pierre
Νικητής στο fight τους: George Saint-Pierre
Σημαντικοί fighters της 12ης season: Jonathan Brookins, Cody McKenzie, Michael Johnson, Kyle Watson, Nam Phan.


Ανασκόπηση:
Γενικά, στις 10 από τις 12 season όπου είχαμε coaches και έγινε match μεταξύ τους, είχαμε ότι 6 φορές αυτός που κέρδισε στο TUF κέρδισε έπειτα και στο coaches-fight, ενώ 4 φορές αυτός που κέρδισε στο TUF έχασε στο coaches-fight. 60%-40% οπότε! Μάλλον η παροιμία του τίτλου δεν ταιριάζει στην περίπτωσή μας άρα...


Επίλογος:
Γενικά το The Ultimate Fighter αποτέλεσε πηγή ταλέντων για το UFC, καθώς και δημιούργησε και 3 UFC Champions! Κατά τη γνώμη μου οι καλύτερες seasons ήταν οι 12, 7 και 10. Θα ήθελα να μου πείτε (αν υπάρχει κανείς που με διαβάζει και ενδιαφέρεται για το M.M.A.) τις δικές σας αγαπημένες σας seasons.


Αυτά από εμένα, ως την επόμενη φορά... "Never leave it to the judges."


--> G.S.P. <--
____________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου